E-cigaretter og damp for viderekomne

E-cigaretterne har holdt deres indtog i danskernes bevidsthed, og man kan vel med god ret hævde, at ”e-cigaret” er et af tidens hotte buzzwords. Sandsynligheden for, at du allerede har prøvet at dampe på en sådan eller måske endda selv har anskaffet dig en af slagsen, er ganske stor. Har du lyst til at vide lidt mere om dette spændende produkt? Læs med, og kom mere i dybden.

Hvordan genereres dampen egentlig?

Selv om mange har stiftet bekendtskab med de små vidundere, er de fleste ikke helt klar over, hvordan de helt præcist fungerer. Den basale funktion er dog forholdsvis enkel: Hovedparten af e-cigaretten udgøres af batteriet, som leverer strøm til processen. For at omdanne e-væsken til damp, skal der nemlig bruges varme, og varme kræver strøm. Varmen skabes ved at lede strøm gennem en glødetråd, som bringer e-væsken i kog og frembringer den karakteristiske damp. Nyere e-cigaretter kan derudover være forsynet med forskellige former for regulatorer, så du kan styre varmeudviklingen, og dermed dampmængden.

Sub-ohm og cloud-chasers

Et forholdsvist nyt begreb inden for damp-verdenen er de såkaldte sub-ohm e-cigaretter. Betegnelsen er lidt teknisk, og hentyder til modstandsværdien i den glødetråd, der opvarmer e-væsken. Desto lavere modstandsværdi, desto højere varme og desto mere dampudvikling. Kommer modstandsværdien under 1 ohm, betegnes udstyret som ”sub-ohm”. De tidligere e-cigaretter havde alle en modstandsværdi langt over en ohm, men ny teknologi gør det muligt at toptune e-cigaretten og udvikle langt mere damp end tidligere. Mange ser ligefrem en sport i at indhylle omgivelserne i tæt tåge, og hører man til den kategori, er man en vaskeægte ”cloud-chaser”.

Beskyt det dyre udstyr

I takt med at e-cigaretterne bliver både kraftigere og mere avancerede, stiger prisen naturligvis, og det er ikke ualmindeligt, at erfarne dampere bruger udstyr, som let koster 1.000-2.000 kroner. En moderne e-cigaret er ret robust, for de typiske materialer er rustfrit stål og varmeresistent Pyrex-glas. Men tabes udstyret på beton eller andet hårdt underlag, kan det alligevel godt gå i stykker. Heldigvis fås der i dag masser af tilbehør og beskyttelsesudstyr. Køb etui til din e-cigaret, eller anskaf en halskæde, hvor e-cigaretten kan være fastgjort for en sikkerheds skyld. Du kan også få forskellige covers og bumpers i silikone, plast eller læder, som også kan være med til at beskytte mod slag og ridser.

Pas på med de løse batterier

Førhen var e-cigaretter næsten altid kompakte enheder med indbyggede batterier, der skulle oplades via en tilsluttet ledning. Mange modeller bruger fortsat dette princip, men det bliver mere og mere almindeligt, at de såkaldte mods skal have monteret løse genopladelige batterier. Fordelen er, at man kan udskifte batterierne, når de er udtjente, og har man et ekstra sæt, kan det ene sæt ligge i opladeren, mens det andet er i brug.

Her er der typisk tale om ekstremt kraftige batterier, som potentielt set både kan eksplodere og bryde i brand, hvis de kortsluttes. Derfor må man aldrig have sådanne ekstra-batterier til at ligge løst i lommen sammen med nøgler og andet metal. Anskaf eventuelt særlige batteri-etuier, hvis du har brug for at transportere løse batterier. Bortset fra det, er der dog mange fordele ved de løse batterier. Du får blandt andet længere dampetid for pengene, og har også mulighed for at opgradere og udskifte efter behov og pengepung.

Skriv et svar

da_DKDanish